Betekeningen

Introductie PACE

Copyright Peter Mooij 2023

“In ruil voor een gratis boek wil ik graag een tekening van het boek.”

“Deal” zei Peter.

Het werden meerdere tekeningen en de komende maanden verschijnen ze in verschillende blogs op de website. Peter is mijn achterbuurman en samen met Koen vormen we sinds medio vorig jaar een MasterMind groep. Toen ik begin vorig jaar de sprong waagde om mij vol op ‘De IJsselcoach’ te storten genoot ik van de begeleiding van mijn klanten. Elke keer kreeg ik een euforisch gevoel als coachees inzicht kregen in verlangens, talenten, valkuilen. Wanneer ze mogelijkheden zagen en ze het lef hadden om volop in hun kracht te gaan staan. Het ondernemerschap gaf ook letterlijk meer ruimte in mijn week. Deze vulde ik in door goed voor mezelf te zorgen door meer tijd met mijn kinderen door te brengen, door te sporten, te mediteren en vrienden en oude bekenden op te zoeken. Tegelijkertijd vond ik het opbouwen van een eigen praktijk ook ingewikkeld na ruim tien jaar in loondienst gewerkt te hebben. Als startende coach kwam ik niet om in de klanten en had ik veel te zaaien om naamsbekendheid op te bouwen. Waar te beginnen met acquisitie, netwerken, social media? Ik betrapte me er op dat ik deze uitdaging uit de weg ging, ik ‘vluchtte’. Maar als ik een dag achterover leunde gebeurde er ook niets. Er was niemand die mij hier scherp op hield en dat voelde best alleen. Dus toen mijn andere achterbuurman Koen met het idee kwam om met zijn drieën een MasterMind groep te starten om elkaar wakker te houden als mens en als ondernemer was ik snel verkocht.

Over verkopen gesproken, heb je het PACE boek al gekocht? Mocht dat nou niet het geval zijn dan heb ik goed nieuws. Dankzij de samenwerking met Peter zal ik de hoofdpunten van het boek de komende maanden in de vorm van tekeningen in een blog delen. Of eigenlijk, in ‘Betekeningen’. Peter is met een prachtig project bezig waarbij hij de hoofdboodschap van 50 boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling in tekeningen vat. Onder de naam ‘Betekeningen’ zal hij de komende jaren zijn werk gaan delen. Ik vind het een hele eer dat PACE het eerste boek is waarmee hij naar buiten treedt. Wil je meer over het werk van Peter weten? Volg hem dan op LinkedIn.

Een hoger doel

In het begin van het boek ‘PACE Ontdekkingstocht naar een Betekenisvol Leven’ onderzoek ik wat ons gelukkig maakt. De eerste ‘Betekening’ gaat daarom over geluk. Tony Hsieh onderscheidde drie niveaus van geluk in zijn boek ‘Delivering Happiness’: Pleasure, Passion, Purpose. Het eerste niveau van geluk is plezier. Dit zijn activiteiten die kortstondig geluk geven. Op het moment van de activiteit zelf geniet je, maar zodra het voorbij is verdwijnt dit geluk. Het werkt niet door. Enkele voorbeelden van dit kortstondige geluk zijn het eten van een ijsje of uitgaan. Heerlijk in het moment zelf, maar als het ijsje op is dan is het geluk ook weg. Met een beetje pech houd je van het uitgaan ook nog een kater over. Het tweede niveau van geluk is passie. Dit niveau van geluk bereik je door activiteiten die je in een staat van flow brengen. Waar je zo in opgaat dat je er uren mee bezig kunt zijn zonder dat je het doorhebt. Dit kunnen hobby’s zijn die je veel energie geven. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld lezen en schrijven. Dit tweede niveau van geluk geeft een hoger niveau van geluk en werkt langer door dan het eerste niveau van plezier. Het niveau wat het hoogste en meest langdurig geluk geeft is purpose, oftewel betekenis. Dit houdt in dat je iets nastreeft wat hoger is dan het vervullen van je eigen ‘egoïstische’ verlangens. Het is een missie die je een bezielende kracht geeft. Bijvoorbeeld het streven om alles in het werk te stellen om je kinderen een goede start in het leven te laten maken. Of om ervoor te zorgen dat je kleinkinderen in 2100 nog een leefbare leefomgeving hebben. Als je erin slaagt om je leven in te richten naar een hoger doel, een ijkpunt waarop je je verlangen, denken en doen afstemt dan helpt dat om langdurig vreugde, vrolijkheid en dankbaarheid te ervaren.

Voor jezelf zorgen

Als het nastreven van een hoger doel tot geluk leidt dan klinkt het tegenstrijdig om eerst voor je eigen welzijn te zorgen. Toch is dat cruciaal om geluk in plaats van lijden in je omgeving te verspreiden. Zeven jaar geleden bezocht ik samen met mijn vrouw een Boeddhistisch klooster in Frankrijk. Daar werd de vraag gesteld hoe je positief kan blijven en bijdragen aan een hoger doel in een wereld die vol lijden zit. De nonnen gaven een krachtig antwoord: Als je je laat meesleuren in de ellende van de wereld dan verspreid je die energie aan je naasten. In plaats van een hulpbron voor anderen wordt je dan zelf hulpbehoevend en dat leidt tot een neerwaartse spiraal. Als de cabinedruk in een vliegtuig wegvalt dan zet je eerst bij jezelf een masker op voordat je anderen helpt. Zo is het ook met een bijdrage leveren aan een hoger doel. Goed zorgen voor je eigen fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn is hartstikke belangrijk om fit een bijdrage te kunnen leveren aan de uitdagingen van deze tijd. Plezier en passie helpen om in balans te zijn en om te verwonderen en inspiratie en energie op te blijven doen.

De reis (en niet de bestemming)

Een hoger doel nastreven kun je doen door je uit te spreken over waar je voor staat, daarnaar te handelen in je omgeving of door er als vrijwilliger of beroepsmatig mee aan de slag te gaan. Het is belangrijk om je voor een hoger doel in te zetten zonder te hechten aan de uitkomst. Mahatma Gandhi zegt hierover in een van de fascinerende boeken van Eknath Easwaran, de ‘Bhagavad Gita’:

“Deze houding bevrijdt ons volledig. Wat er ook komt, succes of falen, complimenten of kritiek, overwinning of nederlaag, we kunnen het beste van wat we zijn geven met een heldere, onverstoorde geest. Niets kan onze moed aantasten of onze wil breken. Geen tegenslag kan ons depressief maken of ons burned-out voelen.”

Tot zover de eerste ‘Betekening’ van het boek ‘PACE - Ontdekkingstocht naar een Betekenisvol Leven’. Deel twee gaat verder in op hoe je stappen kan zetten richting meer betekenis in je leven en volgt in april. Veel plezier op reis!

 

 

Vorige
Vorige

“Morning has broken”

Volgende
Volgende

En ze leefden nog lang en gelukkig